Tom Boonen opnieuw betrapt op cocaïne
Enkele weken na zijn derde overwinning in Parijs-Roubaix werd Boonen opnieuw betrapt Foto: belga

Tom Boonen is opnieuw betrapt op het gebruik van cocaïne. Dat gebeurde bij een gerichte controle van de Vlaamse Gemeenschap twee weken geleden. Het parket van Turnhout heeft hierop vrijdag een huiszoeking gedaan bij de renner.

'Vrijdagmorgen is er een huiszoeking gebeurd bij Tom Boonen, met zijn toestemming, in het kader van een drugsonderzoek', bevestigt Jan Poels, procureur des Konings van Turnhout. Boonen is ook al een eerste keer verhoord.

'De resultaten van de huiszoeking en het verhoor kunnen we niet bekendmaken', aldus nog procureur Jan Roels.

Sportieve gevolgen

Omdat de controle buiten competitie plaatsvond, kan de Vlaamse Gemeenschap geen straf opleggen. Dat wil echter niet zeggen dat er geen sportieve gevolgen dreigen voor Boonen. Vorig jaar kwam het cocaïnegebruik van Boonen rond dezelfde tijd aan het licht.

Dat kostte hem toen onder meer de deelname aan de Ronde van Zwitserland en de Tour. Het is zeer waarschijnlijk dat dat ook nu het geval zal zijn.

Strafrechtelijke gevolgen

Bovendien heeft de Vlaamse Gemeenschap de zaak doorgespeeld naar het parket van Turnhout, waardoor er voor Boonen strafrechtelijke gevolgen dreigen. Die kunnen zwaar doorwegen, aangezien de wielrenner in februari nog van de rechter opschorting van uitspraak gekregen voor bezit en gebruik van cocaïne en xtc in 2008.

Met die opschorting van straf gingen een aantal voorwaarden gepaard, die nu geschonden lijken te zijn. Strafrechterlijk zou Tom Boonen nu beschouwd kunnen worden als een recidivist. De kans is groot dat hij nu wel voor de rechter zal moeten verschijnen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig