België in Europese top drie in gebruik uitzendarbeid
Foto: rr
BRUSSEL - In België verloopt 2,2 procent van de totale tewerkstelling via uitzendkantoren, goed voor 75.131 voltijdse banen. Daarmee zijn de Belgische bedrijven, na de Britse en Nederlandse, de grootste gebruikers van interim. Dat blijkt uit een studie van een gespecialiseerd EU-agentschap. Die studie stelt ook dat de bescherming in België zowat de strengste in Europa is.
De Britse arbeid verloopt voor 2,6 procent via uitzendarbeid, de Nederlandse voor 2,5 procent. Het grootste deel van de Europese Unie komt ver achter de top drie. Momenteel ligt op de Europese onderhandelingstafel een voorstel voor een gelijke minimale bescherming van de uitzendkracht.

Dat voorstel is echter volledig geblokkeerd omdat een aantal landen, onder leiding van Groot-Brittannië, er niet van willen weten. Uit de studie blijkt dat de wettelijke bescherming van uitzendkrachten in Groot-Brittannië zowat onbestaande is. Onder meer Zweden, Denemarken en Ierland kennen evenmin een wettelijke plicht om uitzendkrachten te behandelen als andere, vergelijkbare werknemers.