BRUSSEL - De werknemers van meerdere verkooppunten en callcenters van Belgacom hebben vrijdagmorgen om 11 uur gedurende 25 minuten het werk neergelegd, op vraag van de drie vakbonden. De vakbonden protesteren zo tegen de beslissing van de directie om ,,tachtig procent van de kaderleden en verkopers geen loonsverhoging te geven''.
Ook begin volgende week zullen dergelijke acties plaatsvinden. ,,We hebben donderdag een stakingsaanzegging ingediend om deze spontaan gegroeide actie te steunen'', zei Ben Coremans, de algemeen sectorverantwoordelijke van de belangengroep Telecom bij de vakbond ACV-Transcom, vrijdag aan het persagentschap Belga.

,,De beslissing van de directie houdt in dat werknemers die goed werk geleverd hebben en een C-evaluatiescore krijgen (de derde score op vijf mogelijkheden), dit jaar geen loonsverhoging krijgen. Enkel A- en B-werknemers (de hoogste scores) kunnen hun loon zien toenemen'', aldus Coremans. ,,Dit betekent dat tachtig procent van de kaderleden en verkopers geen verhoging zullen krijgen.''

Volgens de vakbondsman staat deze ,,loonmatiging'' in contrast met het hogere dividend dat Belgacom aan de aandeelhouders wil uitkeren. Ook volgende week maandag, dinsdag en woensdag kunnen gelijkaardige acties plaatsvinden in verkooppunten en callcenters. Belgacom zelf neemt akte van de acties en stelt dat ,,op dit moment geen specifieke onderhandelingsdatum is afgesproken'' over deze beslissing van de directie.