Volkswagen schrapt 20.000 jobs
Foto: rr
FRANKFURT - De Duitse autogroep Volkswagen schrapt de komende drie jaar in totaal 20.000 banen. Het gaat om ,,directe en indirecte jobs''. Het zwaartepunt van het besparingsprogramma ligt bij het herschikken van de productie van onderdelen, het drukken van de loonkosten en het aanpassen van de capaciteit, zo luidt het.
De autogroep bevestigt de berichten die daarover vanmorgen in de Duitse media verschenen. Of dit ook gevolgen heeft voor de vestiging van Volkswagen in Vorst is nog niet bekend.

Daarnaast werden ook de jaarresultaten bekendgemaakt en daaruit blijkt dat Volkswagen het voorbije jaar -voor het eerst sinds 2001- zijn winst ziet stijgen. De nettowinst kwam uit op 1,12 miljard euro. Dat is bijna een verdubbeling (693 miljoen euro) tegenover het jaar voordien.

Vooral de goede prestaties bij het Audi-merk en de financiële diensten stuwden het resultaat de hoogte in. De omzet van de groep steeg op zijn beurt met 7 procent tot 95,3 miljard euro. Ook in 2006 verwacht Volkswagen een hogere winst en omzet.

De beleggers reageerden vrijdag positief op het nieuws. Het aandeel Volkswagen lag omstreeks 14 uur al 7,43% hoger op 54,38 euro.

Er werd al maanden gespeculeerd over een mogelijke herstructurering bij Volkswagen. Topman Bernd Pischetsrieder zei al in september dat er duizenden banen in Duitsland moeten verdwijnen. Hij geeft hierbij de voorkeur aan brugpensioen en vrijwillig vertrek, omdat de groep in 2004 nog een akkoord heeft afgesloten rond jobzekerheid in ruil voor het bevriezen van het loon.