Electrabel daagt Belgische staat voor Grondwettelijk Hof
Volgens een enquête van Essencia zouden de grootste verbruikers in 2007 ruim 80procent meer hebben betaald voor hun energiefactuur dan in 2002.Eric de Mildt
Foto: © Eric de Mildt
Electrabel heeft deze week een zaak ingeleid bij het Belgisch Grondwettelijk Hof tegen de Belgische staat. Electrabel vindt de 250 miljoen euro die de Belgische regering eind vorig jaar van de kernenergiesector eiste, onaanvaardbaar. Dat bevestigde een woordvoerder van de GDF Suez-dochter aan de Franstalige zakenkrant L'Echo.

Het bericht staat zaterdag ook te lezen in Het Laatste Nieuws, De Tijd en De Morgen.

GDF Suez-dochter Electrabel ligt al lang overhoop met de Belgische overheid over de heffing. Topman Gerard Mestrallet zei begin maart dat het grootste deel van het bedrag was betaald, maar dat hij zich met alle middelen tegen de belasting zou verzetten en het bedrag wil recupereren.

Hij kondigde toen aan naar het Grondwettelijk Hof te stappen. De topman hoopte nog op een compromis met premier Van Rompuy, maar die gesprekken zijn blijkbaar op niets uitgedraaid.

De regering rekent voor dit jaar op een nieuwe bijdrage van de energiesector, ditmaal van 500 miljoen euro. "Die betalen we nooit", zei Mestrallet toen, "dat is monsterlijk". (DRM)