Na afloop van de twee manifestaties die vanavond door de Leuvense binnenstad trokken - een betoging van het extreem-rechtse Nationalistische Studentenvereniging en een tegenbetoging van enkele linkse organisaties - heeft de politie een 25-tal demonstranten opgepakt. Minstens één linkse betoger werd gerechtelijk aangehouden wegens slagen en verwondingen. De overigen werden bestuurlijk opgepakt.

In de loop van de avond betoogden in Leuvense binnenstad op initiatief van de extreem-rechtse Nationalistische Studentenvereniging circa 400 personen voor een 'onafhankelijk en sociaal rechtvaardig' Vlaanderen.

Er was een linkse tegenbetoging waarvoor circa 600 personen opdaagden.

De betogingen zelf verliepen rustig, maar afloop waren er relletjes met groepen betogers. Een 100-tal linkse betogers richten na afloop van de manifestatie in de omgeving van het station een aantal vernielingen aan. Hierbij werden 4 voertuigen van de spoorwegpolitie zwaar beschadigd net als fietsen en verkeersborden. Er werden ook ruiten ingesmeten van een KBC-gebouw aan de Diestsevest.

De politie zette hier het waterkanon in en pakte een 10-tal betogers op. Op de Oude Markt maakte een groep rechtse betogers amok. Hier werden een 15-tal personen opgepakt. (DIL)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig