België krijgt 'pedofielenwebsite'
De controversiële Nederlandse website Stop Kinderporno krijgt volgende week ook een Belgische versie. Dat meldt De Morgen zaterdag. Op de site kunnen mensen nagaan of er in hun wijk een veroordeelde pedoseksueel woont. Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) laat nagaan of er strafrechtelijk opgetreden kan worden.
Initiatiefnemer Chris Hölsken, die de site dinsdag hoop te lanceren, blijft naar eigen zeggen binnen de wettelijke grenzen. Hij geeft geen namen vrij, enkel de buurt en in de toekomst mogelijk ook de precieze straat via een infolijn.

'Ik huiver van dit soort initiatieven. Dit creëert meer problemen dan oplossingen voor zowel dader als slachtoffer', laat minister van Justitie De Clerck weten in een eerste reactie. 'Dit is onze manier niet om met die problematiek om te gaan.'

Child Focus noemt het initiatief contraproductief. 'Waarom zouden pedoseksuelen zich laten behandelden als ze zo automatisch worden uitgesloten uit de maatschappij?' Child Focus vreest ook voor een onterechte angstpsychose.

Jurgen Verstrepen steunt site

Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen (LDD) geeft zijn 'volle steun' aan de website. 'Pedofielen hebben geen recht op privacy en moeten zo min mogelijk verdedigd worden', schrijft Verstrepen zaterdag op zijn weblog.

Volgens Verstrepen mag de website niet afgeremd worden door 'het schermen met 'privacy' en 'rechten''. 'De verdediging opnemen van pedofielen is eigenlijk de rechten verdedigen van criminelen', schrijft hij. 'Volwassenen die seks willen met kinderen zijn ziek en moeten sowieso geïnterneerd worden.'