BRUSSEL - Het overgrote deel van de Belgische websites voldoet niet aan de privacywetgeving. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerde studie van Lee & White Consultants (LWC), aldus De Tijd woensdag.
Op het overgrote deel van de 213 onderzochte websites vond LWC geen privacyverklaring. Nochthans schrijven zowel de Europese als Belgische regelgevingen dat voor. En staat de verklaring er wel, dan voldoet ze vaak niet aan de wettelijke voorschriften.

,,Sterker nog'', luidt het, ,,indien de wet van 13 juni 2005 over de elektronische communicatie strikt geïnterpreteerd wordt, voldoet geen enkele onderzochte website. Artikel 129 van die wet stipuleert dat de informatie in verband met het gebruik van cookies (een klein tekstbestand dat een website op de harde schijf van een computer plaatst) op websites moet worden meegedeeld voordat de verwerking begint.'' Volgens LWC zien veel bedrijven op tegen de moeite en de kostprijs om hun website conform de wet te maken. Er is een lage pakkans, maar wie gepakt wordt, riskeert een boete tot 500.000 euro. De consultant pleit voor een combinatie van een bewustmakingscampagne en een repressievere aanpak. LWC zegt al positieve signalen ontvangen te hebben vanuit enkele beroepsorganisaties zoals Unizo en Voka.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig