De bende rond de Brusselse terroristenweduwe Malika El-Aroud had banden met het grote brein achter het in 2006 verijdelde complot om zeven passagiersvliegtuigen naar de VS op te blazen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws donderdag.
De Amerikaanse onderzoeker Paul Cruickshank, verbonden aan de New York University, voerde met CNN-journalist Nic Robertson een onderzoek naar de recente activiteiten van de Belgisch-Marokkaanse Malika El-Aroud (49). Zij is de weduwe van de zelfmoordterrorist die vlak voor de aanslagen van 11 september 2001 Ahmed Sjah Massoud vermoordde.

Massoud streed als leider van de Noordelijke Alliantie tegen de Taliban die toen de macht hadden in Afghanistan. Malika's nieuwe man Moez Garsallaoui wordt verantwoordelijk geacht wordt voor het grootste terroristische complot sinds 9/11.

Zijn plan tegen trans-Atlantische vluchten leidde destijds tot strengere voorschriften voor handbagage. In september 2008 stuurde hij zijn aanhangers in België een oproep om aanslagen te plegen. Na een alarmerend e-mailbericht van een rekruut in december, rekende de Belgische politie El-Aroud en haar kompanen in. (BEH)