Chavez wint alle parlementszetels
Foto: ap
CARACAS - In Venezuela heeft de zittende coalitie onder leiding van president Hugo Chavez alle 167 zetels in het parlement gekregen. Dat meldt de voorzitter van de meerderheidspartij MVR William Lara.

,,Volgens de cijfers waarover wij beschikken, zijn alle 167 afgevaardigden in het parlement aanhangers van president Hugo Chavez'', aldus Lara tegenover de pers. De MVR van Chavez kreeg 114 zetels, de andere zetels zijn voor politieke partijen die de MVR steunen.

De verkiezingen van zondag waren door de oppositiepartijen geboycot, en ook de bevolking liet het massaal afweten. De opkomst bedroeg zondag niet meer dan 25%, zo meldt de kiesraad van het land. Stemmen is in Venezuela niet verplicht.

'Nieuw verkozen parlement illegitiem'

Vertegenwoordigers van de Venezolaanse oppositie noemden het nieuw verkozen parlement legaal maar illegitiem omdat het niet de hele Venezolaanse bevolking, en nog minder de stemgerechtigde bevolking vertegenwoordigt. De verkiezingen hebben hun legitimiteit verloren vanwege de grote onthouding, zo luidt het. De secretaris van de centrumrechtse partij Eerste Gerechtigheid, Gerardo Blyde, stelde dat de stilte van de kiezers hun gebrek aan vertrouwen in deze verkiezingen toont.