Niemand ontkomt eraan: maandag 19 januari is het weer 'blue monday', ofwel de meest deprimerende dag van het jaar.
De vader van 'blauwe maandag' is de in depressies gespecialiseerde Engelse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht een paar jaar geleden een 'wetenschappelijke' formule waaruit bleek dat de derde maandag in januari de dag is waarop de wereldbevolking zich het minst goed in haar vel voelt.

Het slechte weer in januari maakt sowieso al velen somber. Bovendien realiseren mensen zich in de derde week van januari dat zij hun goede voornemens alweer hebben verbroken en dat het nog heel lang duurt voordat ze weer vakantie hebben.

Daarnaast voelen de meesten in januari de feestdagen nog in hun portefeuille, temeer omdat in de derde week wel weer de maandelijkse rekeningen binnenstromen.

Vrolijkste dag

Arnall heeft overigens ook de vrolijkste dag van het jaar berekend. Dat is volgens zijn formule de vrijdag in juni die het dichtst bij de dag ligt waarop de zomer officieel begint.

Op vrijdag zijn veel mensen blij dat het weekend voor de deur staat en als dan ook de zomer begint, beseffen veel mensen dat ze bijna op vakantie gaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in