De plenaire Kamer heeft donderdagavond rond 23.00 uur het wetsvoorstel goedgekeurd dat de parlementaire onderzoekscommissie opricht die moet nagaan of er politieke beïnvloeding is geweest in het gerechtelijk dossier rond de verkoop van Fortis. Dat gebeurde met 81 stemmen voor (meerderheid), 12 tegen (N-VA en LDD) en 37 onthoudingen (sp.a, Ecolo/Groen! , Vlaams Belang en FN).
Ondertussen zijn ook de namen bekend van de 15 Kamerleden die deel zullen uitmaken van de commissie. Voor CD&V zetelen naast fractieleider Servais Verherstraeten ook nog Gerald Kindermans en Sonja Becq in de commissie.

Open Vld vaardigt naast Bart Tommelein, die voorzitter van de onderzoekscommissie wordt, ook nog Geert Versnick af. MR stuurt haar fractieleider Daniel Bacquelaine, FDF-voorzitter Olivier Maingain en partijwoordvoerder Pierre-Yves Jeholet naar de commissie.

Voor de PS gaat het om fractieleider Thierry Giet en Karine Lalieux. Ook het cdH stuurt zijn fractieleider. Dat is Christian Brotcorne.

De vier resterende zitjes zijn voor de oppositie. Ze worden ingenomen door Vlaams Belang-fractieleider Gerolf Annemans, zijn partijgenote Barbara Pas, Ecolo-fractieleider Jean-Marc Nollet en sp.a-Kamerlid Renaat Landuyt.

Ook kleinere partijen mogen iemand afvaardigen, weliswaar zonder stemrecht. Het gaat om Els De Rammelaere (N-VA) en Jean-Marie Dedecker (LDD). (TIP)