Nederlanders zijn productiever, hebben meer kans op een job en minder kans om in de armoede terecht te komen dan Belgen. In tien jaar tijd hebben we een flinke achterstand opgelopen, zo weet Het Nieuwsblad zaterdag.
In 2000 maakte het Centrum voor Sociaal Beleid (CSB) van de Universiteit Antwerpen voor het eerst een vergelijking op sociaaleconomisch vlak tussen België en Nederland.

Toen deed Nederland het beter qua arbeidsprestaties, maar op het vlak van welvaart en armoedebestrijding waren wij duidelijk sterker. Amper tien jaar later krijgen we echter op zowat alle vlakken slaag.

De rijkdom in Nederland is beter verdeeld. Slechts 10 procent van onze noorderburen bevindt zich onder de armoedegrens. Wij zitten met 15 procent net onder het Europees gemiddelde.

Bij ons is er in één op de acht gezinnen ook niemand die werkt. Daarmee scoren we zelfs op Europees vlak erg slecht. In Nederland zit amper 6,5 procent van de huishoudens zonder job.

Midden de jaren negentig lag ons bruto binnenlands product per inwoner een pak hoger dan dat van Nederland. Ondertussen is Nederland het derde rijkste land van de EU, wij zijn teruggezakt naar de zevende stek. (SAG)