De drie Duitse staatsburgers die woensdag in de Kosovaarse hoofdstad Pristina zijn gearresteerd na een bomaanslag op het plaatselijke hoofdkwartier van de EU, werken voor de Duitse geheime dienst. Dat schrijven het Duitse weekblad Der Spiegel en de krant Süddeutsche Zeitung zaterdag. Een woordvoerder van de geheime dienst BND weigert de informatie te bevestigen.
De bomaanslag vond plaats op 14 november, de arrestatie van de drie gebeurde woensdag en werd donderdag bekendgemaakt door de Kosovaarse politie.

Volgens Der Spiegel hebben de drie slechts bekend de omgeving rond de plaats van de aanslag gecontroleerd te hebben. Een van hen zou evenwel gezien zijn toen hij het gebouw naast het EU-hoofdkwartier binnenging. Vanuit dat gebouw werd vervolgens een explosief gegooid naar de binnenplaats van het hoofdkwartier. De man zou bovendien vanuit het naburig gebouw foto's genomen hebben van een kantoor dat beschadigd raakte bij de aanslag. Daarbij werd overigens enkel materiële schade veroorzaakt.

De diplomatieke relatie tussen Berlijn en Pristina verkeert door de zaak in woelig vaarwater. De drie arrestanten zouden volgens Der Spiegel geen officiële toestemming hebben gehad om hun activiteiten uit te voeren in Kosovo. (KWO)