(Belga) Wetenschappers van de Universiteit van Yale hebben een index opgesteld waarop je kunt zien hoe gezond voedingsproducten wel of niet zijn. De wetenschappers gebruikten daarvoor dertig parameters, zo berichten Het Nieuwsblad en De Standaard maandag.
Broccoli, bosbessen, kiwi's, groene bonen en sinaasappels voeren met 100 punten de lijst aan die de wetenschappers opstelden. Gezonde en waardevolle producten bevatten veel reststoffen, vitamines, ijzer, calcium, omega-3-vetzuren, caroteen en ijzer. Alle groenten en fruit scoren goed, omdat ze veel vitamines, mineralen en reststoffen bevatten en de darmtransit bevorderen. Vlees bevat veel proteïne, vitamine B12 en zink, maar bevat ook minder gunstige stoffen. Een hamburger (25 punten) wordt ietwat verrassend hoger ingeschat dan een spiegelei (18 punten) en zelfs kokosnoot (24 punten). Chocolademelk (3), appelflappen (2) en waterijs (1) sluiten de rij. (SIJ)