Vanaf 1 januari worden een aantal subsidiemaatregelen voor de KMO's vervangen door de KMO-ondernemingsprotefeuille die tot 15.000 euro kan oplopen. Dat moet de Vlaamse KMO's door woelige tijden helpen, stelt Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens zondag naar aanleiding van de Open Bedrijvendag.
Met deze elektronische portefeuille kan elke Vlaamse KMO jaarlijks voor een bedrag tot 15.000 euro subsidies verwerven voor de kosten die ze maakt bij het inkopen van (advies)diensten bij een erkende dienstenleverancier inzake ondernemen, innoveren en internationaliseren. De subsidieaanvraag dient ingediend te worden via de website en wordt elektronisch afgehandeld. Zo wordt de administratieve last tot een minimum herleid, verduidelijkt Ceysens.

Met de KMO-ondernemingsportefeuille kunnen diensten worden aangekocht zoals advies bij de opmaak van een businessplan of een haalbaarheidsstudie of het inwinnen van een technologisch advies voor de verbetering van een product.

'In 2009 zal ik daarvoor een budget van ongeveer 50 miljoen euro beschikbaar stellen, zodat de ondernemingskosten die gepaard gaan met een professionalisering van de bedrijfsvoering kunnen gedrukt worden. Op die wijze ondersteunen we in deze moeilijke tijden de competitiviteit van de Vlaamse ondernemingen', aldus de minister.