Hoewel ze erop achteruitgaan ten opzichte van 2006, liggen de sociaal-democraten bij de parlementsverkiezingen in Oostenrijk op kop. Volgens de eerste voorlopige officiële resultaten haalt de SPÖ 29,7 procent van de stemmen. De twee extreemrechtse partijen behalen samen 29 procent.

Die resultaten houden geen rekeningen met de stemmen die per brief zijn uitgebracht. Dit jaar hebben meer dan 580.000 kiezers (9,27 procent van de ingeschrevenen) ervoor gekozen om per brief te stemmen. Die resultaten zullen pas op 6 oktober gepubliceerd worden.

Minister van Binnenlandse Zaken Maria Fekter maakte zondagavond de eerste resultaten van de stembusgang bekend. Daaruit blijkt dat de SPÖ 29,7 pct van de stemmen binnenhaalt. De christendemocraten van de Conservatieve Volkspartij ÖVP zouden 25,6 pct van de stemmen halen, de extreemrechtse FPÖ is goed voor 18 pct, de populistische BZÖ van Haider haalt 11 pct en de Groenen 9,8 pct.

De kleinere partijen, zoals die van de Liberalen en een lijst die zich afgescheurd heeft van de ÖVP, hebben niet de vereiste 4 pct behaald en zullen dus geen vertegenwoordigers naar het Oostenrijkse parlement kunnen sturen. Dat parlement telt 183 zetels.

De exacte zetelverdeling zal pas gekend zijn na de bekendmaking van de volledige resultaten.