'Vlaanderen moet tekort van 400 miljoen voor rekening nemen'
Melchior Wathelet Foto: bdw
In een interview zondag met La Dernière Heure legt staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet (cdH) uit waarom hij ongeveer 5 miljard euro moet vinden om de begroting rond te krijgen. Hij bevestigt dat Vlaanderen het tekort van 400 miljoen euro voor zijn rekening moet nemen.
Wat betreft de 5 miljard die moet gevonden worden zegt Wathelet 'dat er zeker een daling is van de inkomsten, maar er is ook het feit dat België kampt met een daling van de groei, en dan hebben we het nog niet over de inflatie', legt de staatssecretaris uit.

Gevraagd over 'eventuele lijken in de kast', verdedigt Wathelet zich: 'Er zijn facturen in opgenomen die niet voorzien waren'.

Over de 400 miljoen die Vlaanderen niet aan het federale niveau wil geven, zegt Wathelet : 'We zitten in een impasse en er is geen oplossing; de Vlaamse regering zal dit deficit verschuldigd zijn aan de federale regering. Vlaanderen moet dat tekort van 400 miljoen euro voor zijn rekening nemen. Het is niet aanvaardbaar voor het federale, Wallonië en Brussel, dat ze hun beloftes niet nakomen.'