Stookolie veel duurder in steden
Stookolie koop je het best op het platteland. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws. Terwijl je in een grootstad soms de dagprijs betaalt, krijg je bij leveranciers 'onder de kerktoren' fikse kortingen, waardoor je op een tank van 2.000 liter tot 62 euro kan besparen.
In elke provincie betaal je in de provinciehoofdstad het meest. Hoe kleiner de stad of gemeente, hoe lager de prijs.

Bij de Total-verdeler in Antwerpen betaal je voor een tank van 2.000 liter 1.612,2 euro. Daar werd de dagprijs van 0,8106 euro aangerekend, van korting was geen sprake.

Bij NV De Kinderen in Ravels, iets meer dan 50 kilometer verderop, kost een liter 0,7750 euro. Voor 2.000 liter betaal je er 1.550 euro.

'Verkeerde conclusie'

Brafco, de Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars, ontkent dat verdelers discrimineren en hogere prijzen aanrekenen in een stad. 'Het is een verkeerde conclusie om te stellen dat mensen in steden altijd meer betalen voor stookolie dan mensen die niet in de stad wonen', zegt Johan Mattart, directeur van Brafco.

Mattart kan wel bevestigen dat er prijsverschillen zijn tussen verdelers. Daarnaast zijn er ook regionale verschillen. 'Als er bijvoorbeeld in een bepaalde regio veel verdelers gevestigd zijn, is er meer concurrentie en zullen de prijzen er lager liggen', legt Mattart uit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in