Sinds de maand juli is de prijs van verschillende medicijnen geëxplodeerd. Dat schrijven de Franstalige kranten woensdag.
De kranten maakten een lijst van vijftien medicijnen die niet worden terugbetaald. Bij de bekendste zijn Buscopan (+1,27 euro, +21,5 procent), Junifen (+0,36 euro, +6 pct), Rhinospray (+0,21 euro, +5 pct) en Strepsils (13 à 25 pct duurder naargelang dosis). Ook de prijs van Viagra is sterk gestegen. Voor een doosje van 12x50 MG ging de prijs van 101,96 euro naar 109,12 euro, of een stijging van 7,16 euro (7 pct).

De Algemene Pharmaceutische Bond (APB) nuanceert het bericht over de grote prijsstijgingen. "In juli is namelijk ook een zeer groot aantal (terugbetaalde) geneesmiddelen goedkoper geworden", aldus Erik Beerten, de communicatieverantwoordelijke van de APB.

"De prijsdalingen slaan (voornamelijk) op geneesmiddelen die sinds twaalf jaar worden terugbetaald. Twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, wordt zo’n lijst met dergelijke prijsdalingen gepubliceerd", stelt Beerten, die eraan toevoegt dat er meer medicijnen in prijs zijn gedaald dan gestegen.

Uit cijfers van de APB blijkt dat inderdaad een heleboel geneesmiddelen goedkoper zijn geworden, maar soms is de prijsdaling tussen 1 juni 2008 en 1 juli 2008 enkel een besparing voor de ziekteverzekering.