De NMBS voert mogelijk nog volgende maand een korting in voor armen. Zeker 155.000 mensen zullen daarvan kunnen profiteren. Bovendien wordt de administratieve rompslomp voor alle andere sociale tarieven vereenvoudigd.
De federale overheid heeft de NMBS in het pas afgesloten beheerscontract verplicht om nog dit jaar een nieuwe tariefverlaging in te voeren voor mensen die in armoede leven. Dat zegt de federale minister van Overheidsbedrijven, Inge Vervotte (CD&V), in een brief aan haar Vlaamse collega van Toerisme, Geert Bourgeois (N-VA).

Vervotte schuift de NMBS 2,3 miljoen euro toe om een mogelijke inkomstenderving te compenseren. Om te bepalen wie recht heeft op het nieuwe sociale tarief, zal de NMBS het zogeheten OMNIO-statuut gebruiken. Dat statuut wordt toegekend door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) en geeft arme mensen recht op goedkope medische zorgen.

Bovendien heeft Vervotte bij de NMBS ook afgedwongen dat het gedaan moet zijn met de administratieve rompslomp voor het bekomen van alle andere sociale tarieven.