De internationale veiligheidstroepen (Isaf) van de NAVO erkende zondagavond dat vier burgers omkwamen tijdens een gevecht met opstandelingen in het zuiden van Afghanistan.
'Een Isaf-eenheid heeft per toeval vier burgers gedood en drie verwond tijdens een confrontatie met opstandelingen', bevestigde het Isaf in een persbericht.

Het geweld vond zaterdag plaats in het district Sangin in de provincie Helmand, een schuiloord voor talibanaanhangers in het zuiden van het land. Het Britse ministerie van Defensie kondigde zondagavond aan dat Britse NAVO-troepen betrokken waren bij de dood van de vier Afghaanse burgers. Er werd een onderzoek geopend naar het incident.

'Een patrouille ontdekte gewapende opstandelingen op het dak van een gebouw. De soldaten openden het vuur om zich te verdedigen', aldus het Isaf.

'Het Isaf betreurt ten zeerste het incident en opende onmiddellijk een onderzoek'. Regelmatig worden buitenlandse troepen in Afghanistan ervan beschuldigd onschuldige burgers te hebben omgebracht in hun gevechten tegen opstandelingen.