In België, en bij uitbreiding in zowat heel West-Europa, stijgt de temperatuur gemiddeld meer dan twee keer zo snel als in de rest van de wereld. Dat blijkt uit het nieuwste klimaatrapport van het Nederlandse KNMI, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag.
Een van de oorzaken is de afnemende luchtvervuiling, waardoor opnieuw meer zonnestralen het aardoppervlak bereiken. Een link met het broeikaseffect is waarschijnlijk, maar kan voorlopig niet bewezen worden.

Sinds de jaren vijftig is de temperatuur wereldwijd met ongeveer een halve graad gestegen. "In West-Europa bedraagt die toename, afhankelijk van het seizoen, iets van één tot anderhalve graad", zegt Arie Kattenberg, de auteur van het klimaatrapport.

Europa, of toch tenminste grosso modo het gebied van Frankrijk tot Polen, loopt immers niet in alle seizoenen even snel voorop. Vooral de lente wordt erg snel warmer. Om exact te zijn: 2,8 keer sneller dan het wereldgemiddelde. Het ligt voor de hand om als oorzaak het broeikaseffect naar voren te schuiven. "Inderdaad", zegt Kattenberg. "Alleen kunnen we dat niet wetenschappelijk hard maken." (TIP)