Als de Europese Unie volgend jaar nog steeds in een impasse zit, moet een aantal landen zich losmaken en samen stappen vooruit zetten. Dat vinden de europarlementsleden Ivo Belet (CD&V) en Anne Van Lancker (sp.a). Ze reageerden zondag in De Zevende Dag op het negatieve resultaat van het Ierse referendum over het verdrag van Lissabon.
Ivo Belet is naar eigen zeggen op dit moment nog geen voorstander van een zogenaamd kern-Europa. Maar als Ierland een tweede keer neen zegt tegen het verdrag van Lissabon moet dat wel mogelijk zijn, meent hij.

Een tiental landen die wel vooruitgang willen boeken, moeten dan samen een gemeenschappelijk sociaal, buitenlands en defensiebeleid kunnen uittekenen. "De wereld verandert razendsnel. Wij kunnen het ons niet veroorloven om vooruit te gaan op het tempo van de traagste", stelde de CD&V'er.

Sp.a'er Anne Van Lancker is dezelfde mening toegedaan. Zij hoopt dat Ierland in een tweede referendum ja zegt. Indien dat niet het geval is, moet een kopgroep zich losmaken en uitmaken welke stappen ze samen willen zetten, verklaarde ze. (TIP)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in