Het totaalbedrag aan Chinese investeringen in Vlaanderen heeft de 1 miljard euro overschreden.
De economische diplomatie draait op volle toeren om buitenlandse investeerders uit groeilanden als India en China naar Vlaanderen te halen. ‘Het aandeel van Chinese investeerders in Vlaanderen gaat duidelijk in stijgende lijn’, zegt John Verzeele, directeur Business Development bij Flanders Investment & Trade. ‘Vlaanderen is minder bekend dan Nederland en Duitsland. Bijgevolg moeten we meer inspanningen leveren. Toch zijn onze resultaten vergelijkbaar met die van Nederland.’

Handelsmissies van en naar China zijn de laatste jaren niet meer weg te denken uit het investeringsbeleid. De provincie Antwerpen spant hierbij de kroon en speelt volop de troef van de havenfaciliteiten. In de provincie nestelden zich ondertussen een tiental Chinese bedrijven.

Naast de provincie Antwerpen voeren ook de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Limburg een actieve Chinapolitiek. Limburg werkt momenteel aan de uitbouw van een permanente ‘Chinadesk’. ‘Die verkent volop de samenwerkingsmogelijkheden’, zegt gedeputeerde Marc Vandeput. De provincie Vlaams-Brabant onderneemt echter geen initiatieven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in