(Belga) Vergeleken met 50 jaar geleden eet de Belg 60 procent meer vlees. Tot die vaststelling komt het observatorium van het voedingsverbruik, een onderzoekseenheid van de faculteit landbouwwetenschappen van Gembloers. De wetenschappers onderzochten de evolutie van de voedingsconsumptie van de Belgische gezinnen tussen 1955 en 2005.
In die halve eeuw is het verbruik van melk en aardappelen met bijna 50 procent gedaald. Het verbruik van granen daalde met 13 procent. De studie toont aan dat niet alle producten uit dezelfde groep dezelfde evolutie ondergingen. Zo is de consumptie van kazen verviervoudigd, die van verse producten (yoghurt) steeg met een factor 15. Het verbruik van fruit en groenten steeg met respectievelijk 20 en 35 procent. Voor suiker komt de studie tot een stijging van 30 procent. Belgische huishoudens gaven in 2005 twaalf procent van hun budget uit aan voeding, tegenover 60 procent aan het begin van de vorige eeuw. (DWM)