De drie Nederlandse auteurs A.F.Th. van der Heijden, Marc Reugebrink en D. Hooijer zijn genomineerd voor de Inktaap 2009, de literaire jongerenprijs voor het Nederlandse taalgebied.
Elk jaar worden de winnaars van de literaire prijzen De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs genomineerd voor de Inktaap. Daaruit mogen jongeren uit Vlaanderen, Nederland en Suriname kiezen wat zij het beste boek vinden.

De drie genomineerden voor de Inktaap 2009 zijn: "Het Schervengericht" van A.F.Th. van der Heijden (winnaar van de AKO Literatuurprijs 2007), "Het grote uitstel" van Marc Reugebrinck (De Gouden Uil Literatuurprijs 2008) en "Sleur is een roofdier" van D. Hooijer (winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2008).

Meer dan 2.000 scholieren van tussen 16 en 18 jaar oud beslissen welk boek bekroond wordt met de Inktaap 2009. De prijs wordt in maart 2009 uitgereikt in deSingel in Antwerpen. De Inktaap 2008 ging naar de Vlaming Dimitri Verhulst voor zijn boek "De helaasheid der dingen".