Wouter Van Bellingen, schepen in Sint-Niklaas en nationaal secretaris van VlaamsProgressieven, roept zijn eigen partij, sp.a, Groen!, PvdA+ en Cap op om samen te werken rond een gezamenlijk progressief project. Dat zegt hij vrijdag in De Morgen.
'Rechts wordt sterker en sterker', zegt Van Bellingen. 'Het is tijd om op te staan en daar een positief en progressief verhaal tegenover te stellen.' En dat kan volgens Van Bellingen maar als links de krachten bundelt. 'Het is tijd om de ego's opzij te schuiven en de sprong te wagen. Want in ons eentje krijgen we onze boodschap duidelijk niet verkocht.'

'Ik heb de afgelopen maanden heel Vlaanderen afgereisd en ik ben ervan overtuigd dat heel wat progressieven op dit signaal zitten te wachten. Misschien blijft het bij een droom, maar wat mij betreft is het tijd om de groene, rode en Vlaamse linkerzijde te verenigen. Bettina Geysen, Mieke Vogels en Caroline Gennez: werk samen. En neem ook Peter Mertens en Jef Sleeckx erbij. Anders verliezen we bij de volgende verkiezingen allemaal.' Hoe de samenwerking moet verlopen, weet Van Bellingen nog niet precies.

Vogels In een reactie zegt Groen! -voorzitster Mieke Vogels dat kartelvorming tussen de linkse partijen niet de oplossing is om de linkerzijde te versterken. 'Ik heb een tegenvoorstel voor Van Bellingen. Het is niet goed om in achterkamertjes akkoorden te maken over eventuele kartels. Het is beter om met concrete voorstellen aan te tonen dat het anders kan', aldus Vogels in een reactie.

'We moeten aan de linkerzijde voorbeelden uitwerken van het het anders kan en op die manier hoopvolle alternatieven aanbieden', aldus Vogels. De Groen!-voorzitster denkt aan concrete dossiers zoals onder meer de Antwerpse Lange Wapper, kinderopvang en de vergroening van de bedrijfswagenparken.