Kinshasa roept ambassadeur terug uit Brussel
Foto: belga
De Democratische Republiek Congo heeft zijn ambassadeur uit Brussel teruggeroepen. Het consulaat in Antwerpen wordt gesloten. Dat gebeurde na uitspraken van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht over Congo.
De beslissing van het regime in Kinshasa komt er naar verluidt 'na de recente verklaringen van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, die aan de Belgische regering het moreel recht erkent over Congo en zijn leiders'. De Gucht had dat vorige zondag in een interview met de Franstalige zender RTL-TVI gezegd.

De Congolese regering 'herhaalt dat Congo een onafhankelijk en soeverein land is' en 'kent aan geen enkel ander land om het even welk moreel recht toe over Congo', luidt het.

'Daarom stuurt Kinshasa een scherp protest aan de Belgische regering', aldus een verslag van de Congolese ministerraad van vrijdag, die zaterdag bekend werd gemaakt aan de pers', weet het persagentschap AFP.

De Congolese ministerraad heeft vrijdag beslist om 'de Congolese ambassadeur in Brussel voor beraadslaging terug te roepen en het consulaat in Antwerpen te sluiten'. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal de beslissing nog officieel aan België bekendmaken, zei ambassadeur Jean-Pierre Mutamba Tshampanga, die momenteel al terug in Kinshasa is.

Karel De Gucht wilde bij zijn terugkeer van een bezoek aan China zaterdagavond niet veel commentaar kwijt. 'Ik neem daar nota van', zei hij tegenover de VRT-nieuwsredactie. 'Ik neem aan dat de Congolese autoriteiten een verbale nota zullen sturen met hun grieven en de regering zal daar een antwoord op formuleren.'