In het centrum van Anderlecht is het tot rellen gekomen tussen allochtone jongeren en voetbalhooligans. De massaal aanwezige ordetroepen konden de groepen amper uit elkaar houden. De relschoppers richtten een ravage aan in de omgeving van het Anderlechtstadion. Er zijn 150 heethoofden administratief opgepakt.
De politie slaagde er totnogtoe in beide groepen uit elkaar te houden, al moest de politie te paard daarbij enkele charges uitvoeren. De politie is talrijk aanwezig rond het metrostation Sint-Guido en rond het Constant Vandenstockstadion.

Toen een sproeiwagen van de politie in de richting van het Sint Guido-metrostation trok, grepen de supporters dat aan om de Noord-Afrikaanse jongeren aan het metrostation te proberen aanvallen. De politie te paard heeft daarop een charge uitgevoerd tegen de supporters en hen teruggedreven naar het De Lindeplein. Ook de sproeiwagen en pepperspray werden daarbij ingezet.

Een groep allochtone jongeren die op het Dapperheidsplein had verzameld, bekogelde de politie met stenen. Minstens één agent raakte daarbij gewond. Voorts werd ook een bushokje aan diggelen geslagen, enkele auto's beschadigd en moesten de vitrines van enkele winkels eraan geloven. Volgens de politie werd ook de brandweer al aangevallen.

Omstreeks 21.30 uur leek in een groot deel van de gemeente een relatieve rust weergekeerd. Maar een half uur later probeerde een grote groep Anderlecht-supporters opnieuw naar het metrostation Sint-Guido te trekken, daarbij stotend op de politie. De agenten werden bekogeld met stenen, bierflesjes en dranghekkens en moesten verschillende charges uitvoeren. Daarbij werd het waterkanon opnieuw ingezet.

Even later viel een groepje Anderlecht-supporters in de Bertauxstraat een wagen aan waarin enkele allochtonen zaten. De wagen werd bekogeld met stenen en allerhande voorwerpen en de kofferruimte werd opengemaakt en zowat leeggehaald. Twee inzittenden, beide jongemannen, raakten gewond.

Internetblog

Via een internetblog werden Noord-Afrikaanse jongeren de jongste dagen opgeroepen om af te rekenen met de blanke supporters van voetbalclub Anderlecht. 'Steek cafés, huizen en auto's in brand', luidde de grimmige boodschap op een internetblog.

Naar aanleiding van de spanningen liet de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB niemand meer uitstappen in de metrostations Jacques Brel, Aumale, Sint-Guido en Veeweyde. Volgens de MIVB gebeurde dat op vraag van de politie.

Na de bekerfinale tussen Anderlecht en AA Gent braken zondagavond rellen uit tussen supporters van paarswit en jongeren uit de buurt. Die rellen zouden aan de oorsprong liggen van deze oproep tot geweld. De burgemeester denkt trouwens dat ook jongeren uit andere gemeenten aan die gevechten deelnamen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in