In vele Britse scholen wordt er donderdag geen les gegeven. Reden is de eerste nationale staking van de leerkrachten in meer dan twintig jaar. De Britse leerkrachten eisen een opslag van 4,1 procent, het aanbod van de regering strandt rond de 2,5 procent.
De onderwijsvakbond NUT schatte donderdagvoormiddag dat in Engeland en Wales kinderen en jongeren van ongeveer 8.000 scholen bij het protest betrokken zijn. Dat wil zeggen dat een op de drie scholen gesloten bleef. In Liverpool waren donderdagmorgen slechts zeven van de 194 scholen geopend.

Voor het begin van de staking deelden de leerkrachten voor de schoolpoorten vlugschriften uit aan de ouders. Vele moeders en vaders moesten immers een dag vrij nemen om hun kinderen op te vangen. Vooral in de hoofdstad Londen voeren de leerkrachten de gestegen prijzen van de levensmiddelen als argument voor hun eisen aan.

De leerkrachten moeten minstens een indexaanpassing krijgen, zei NUT-zegsvrouw Christine Blower. De regering repliceert dan weer dan de leerkrachten al beter betaald worden dan andere ambtenaren in de openbare dienst. Naast de leerkrachten hebben donderdag ook de werknemers van de kustwacht, douane en universiteiten hun werk neergelegd.