De krantencommentatoren sparen hun kritiek op het regeerakkoord van Leterme I niet. Opmerkingen als "niemand gelooft erin", "het regeerakkoord van het grote uitstel" en "ceci n’est pas un regeerprogramma" duiden op een gebrekkig vertrouwen in Leterme I. Ook de Franstalige kranten en krantencommentatoren tonen woensdag weinig enthousiasme voor het regeerakkoord van Leterme I.

In De Morgen noemt Yves Desmet Leterme I een prematuurtje met twijfelachtige overlevingskansen. Hij spreekt ook van "het regeerakkoord van het grote uitstel". "Deze regering steekt de kop in het zand, schuift de problemen voor zich uit en blijft desondanks ongegeneerd vastzitten in de beloftecultuur. De rekening is voor later, en, zo hopen ze, zal hopelijk niet door hen betaald moeten worden".

 

Volgens Peter Vandermeersch van De Standaard zijn "alle elementen aanwezig om er een van de slechtste regeringen aller tijden van te maken". "Niemand gelooft erin", luidt het. "Geen ploeg, geen programma, geen begroting, geen termijn en geen leider. Dat is de wel heel zwakke basis waarvan Leterme I, negen maanden na de verkiezingen, kan vertrekken".

 

Dit regeerakkoord bevat veel gebakken lucht en is na negen maanden onderhandelen een schrale oogst, stelt Peter De Backer in Het Volk en Het Nieuwsblad. "Het meest positieve van de regering-Leterme I is zonder meer dat ze bestaat. Maar hoe lang ze het uitzingt, is hoogst onzeker", luidt het. "Met al die ultimatums en sluimerende problemen lijkt Leterme I wel gedoemd om te mislukken", besluit hij.

 

Ook Bart Haeck spaart in De Tijd de kritiek niet. Het regeerakkoord zal volgens hem bij weinigen enthousiasme losmaken. "Daarvoor leest de tekst te sterk als puin ruimen". Volgens De Tijd blijft het regeerakkoord op cruciale punten ook steken in een "intentieverklaring die nog alle kanten op kan". "Tussen de regels door leest deze regeerverklaring daarom als een kroniek van een nieuwe crisis".

 

Ook Luc Van der Kelen van Het Laatste Nieuws vergelijkt het regeerakkoord met een "intentieverklaring". Hij wijst op het surreële karakter van het akkoord. "Ceci n’est pas un regeerprogramma, het is een catalogus van beloften, enfin, precies wat de oppositie altijd verweet aan de paarse regering".

 

 

In de Gazet van Antwerpen spreekt Paul Geudens van een "mager resultaat" na negen maanden onderhandelen. "Neen, er hoeft absoluut geen applaus. Dit is een regering zonder cijfers, zonder samenhang en vooral zonder visie", luidt het.

 

Volgens Eric Donckier van Het Belang van Limburg is de regering Leterme I in feite net als Verhofstadt III een interim-regering, maar dan met 21 juli als deadline. Hij noemt het regeerakkoord "een relatief vrijblijvende evenwichtsoefening. Hoewel er nu eindelijk een regeerakkoord is, luidt de meest gestelde vraag volgens Donckier nu al: hoe lang houdt de regering Leterme het uit? "

 

 

"Le Terne Ier", zo kopt Le Soir met een woordspeling (terne = mat, kleurloos). De krant noemt het regeerakkoord "vaag en weinig ambitieus". Béatrice Delvaux spreekt van "een schijnvertoning". Volgens haar is de kans groot dat de tussentijdse regering nu vervangen wordt door een tijdelijke regering "die in het ergste geval in juli 2008 zal sneuvelen en in het beste geval in juni 2009".

 

"Après 282 jours, enfin d'accord!" (Eindelijk een akkoord na 282 dagen! ), luidt de kop in La Libre Belgique. Die opluchting klinkt ook door in het commentaarstuk van Michel Konen. "Na 282 dagen onderhandelen is Leterme er eindelijk in geslaagd met iedereen rond de tafel tot een akkoord te komen. Het is niets te vroeg", aldus Konen. Hij deelt het enthousiasme van de onderhandelaars over het bereikte akkoord niet. Het zou volgens hem ook overdreven zijn om dit akkoord "een programma te noemen". "Het is veeleer een catalogus van goede intenties". "Leterme I, no future? ", zo vraagt Konen zich tot slot af.

 

L'Echo opent met "Yves Leterme a enfin son accord fédéral" (Leterme heeft eindelijk zijn federaal akkoord). De zakenkrant heeft vooral kritiek op de budgettaire vaagheid van het regeerakkoord. Christophe De Caevel vraagt zich af of Leterme nu minister van Begroting of echt eerste minister is. Volgens hem moet het moeilijkste nog komen voor Leterme. Leterme moet volgens L'Echo bezieling blazen in een akkoord door de omstandigheden en door de regeringsploeg onsamenhangend genoemd kan worden.

 

In La Dernière Heure/Les Sports worden onder de kop "Leterme Ier: les mesures qui vont changer" de maatregelen uit het regeerakkoord opgesomd. In zijn commentaarstuk onder de titel "Définitivement provisoire" (definitief tijdelijk) noemt Christian Carpentier het "een mirakel" dat Leterme eindelijk tot een regeerakkoord is gekomen. Hij hoopt dat Leterme "eindelijk de nodige bescheidenheid aan de dag zal leggen om de wegen van de wijsheid terug te vinden".

 

"Un gouvernement, ENFIN" (EINDELIJK een regering) koppen de kranten van Vers L'Avenir. Volgens Philippe Leruth heeft het "oude Belgische recept opnieuw zijn nut bewezen". In de kranten van de Sud Presse-groep tot slot wordt onder de titel "Voici tout ce qui van changer pour vous" een oplijsting gemaakt van de maatregelen in het regeerakkoord.