Het Amerikaanse autoconcern General Motors zou dit jaar tussen 3.000 en 5.900 banen schrappen of uitbesteden bij zijn Europese dochterbedrijven Opel en Saab. Hiermee wil men de winst opkrikken.
Dat bericht het Duitse automagazine Auto Motor und Sport maandag op zijn website. Het ziet ernaar uit dat de reeds bekende herstructurering bij Opel Antwerpen deel uitmaakt van het plan.

Vakbond ABVV van Opel Antwerpen bevestigt men dit. 'De reden voor publicatie is het feit dat er nieuwe cijfers voor Duitsland werden bekendgemaakt', aldus Rudi Kennes (ABVV).

Bij Opel Antwerpen is dus geen nieuwe herstructurering gepland, integendeel, zegt de vakbondsman. "Voor de 200 à 300 uitzendkrachten in de fabriek hebben we vorige week een akkoord met de directie bekomen dat zij bij de voorziene outsourcing voorrang krijgen".

Bij General Motors Europe werken in totaal 55.700 werknemers. Volgens het Duitse automagazine zouden de Opel-fabrieken in België, Duitsland, Groot-Brittannië en Spanje worden getroffen. Maar bij Opel in Antwerpen werd vorig jaar al een herstructurering aangekondigd.

Het artikel van Auto Motor und Sport laat uitschijnen dat die in het maandag bevestigde herstructureringsplan zijn opgenomen. In Spanje zouden er 900 banen verdwijnen, in het Britse Ellemesmere Port 500. Ook op de hoofdzetel in Rüsselsheim verdwijnen er jobs, aldus het magazine.

GM wil met de ingreep zijn winstgevendheid vergroten. Ook in de VS loopt een zware herstructurering. Het autoconcern uit Detroit leed in 2007 een recordverlies van 38,7 miljard dollar door mega-afschrijvingen. De winst in Europa daalde het voorbije jaar.