Campagne moet buitenlandse investeerders aantrekken
Foto: rr
Premier Guy Verhofstadt, minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht en de ministers-presidenten van de drie gewesten hebben in het Egmontpaleis een nieuwe campagne gelanceerd die buitenlandse bedrijven moet aanzetten in ons land te investeren.
De campagne heeft als slogan "Only in Belgium" en verwijst met Belgische figuren als stripheld Lucky Luke, de surrealistische René Magritte en uitvinder van de saxofoon Adolphe Sax, naar de creativiteit van ons land.

De campagne moet ook het merk België versterken bij potentiële investeerders en hen verwijzen naar de website www.invest.belgium.be.

Tussen 13 maart en begin april zullen op de zenders CNN en BBC World spotjes worden uitgezonden. Daarnaast verschijnen advertenties in de wereldwijde edities van The Economist en The Financial Times.

Dat er uitgerekend nu zo’n campagne komt, is geen toeval. Er wordt veel in het buitenland over België gepraat, al is dat door de politieke crisis niet altijd in de postieve zin. "Maar er werd tenminste over gepraat. Iedereen weet België weer liggen", zei Verhofstadt. "There is one thing worse than being talked about, and that is not being talked about", citeerde premier Guy Verhofstadt Oscar Wilde.

De premier gaf kort nog eens de belangrijkste troeven van ons land: onze uitstekende ligging, Brussel als hoofdstad van Europa en de NAVO en de kwaliteit van onze werknemers. Ook bracht hij een aantal maatregelen in herinnering die investeringen moeten aantrekken. De belangrijkste van de voorbije jaren is volgens de premier "zonder twijfel de notionele intrestaftrek". Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) zei dat "België geen schrik hoeft te hebben om de concurrentie aan te gaan met andere landen".

Ook de gewesten zijn bij de campagne betrokken. Minister-president Kris Peeters (CD&V) en zijn Waalse collega Rudy Demotte (PS) waarschuwden voor "het gevaar van zelfgenoegzaamheid". Brussels minister-president Charles Picqué (PS)zei dat het belangrijk is investeerders gerust te stellen "nu ons land een onzekere periode doormaakt".