(Belga) De Vlaamse minister van Media, Geert Bourgeois, en de gedelegeerd bestuurder van de VRT, Dirk Wauters, hebben maandag het startschot gegeven van een communicatiecampagne over de omschakeling van analoge naar digitale antennetelevisie.
Met de campagne "Weg met sneeuw op je tv" wil de minister de naar schatting 240.000 Vlaamse analoge antennekijkers tijdig voorbereiden op de "analoge switch off" in de nacht van 2 op 3 november 2008.

In Vlaanderen zijn er naar schatting 60.000 gezinnen die nog uitsluitend via analoge antenne naar televisie kijken. Zo’n 80 à 180.000 kijkers combineren analoge antennetelevisie met kabel of satelliet.

Met de nieuwe campagne wil de Vlaamse overheid al deze mensen informeren en tijdig op de hoogte brengen van de omschakeling. Dat zal gebeuren via folders, reclamespots op televisie en radio, advertenties, een brochure voor de intermediairen, de website www.wegmetsneeuwopjetv.be en het gratis nummer 1700 van de Vlaamse infolijn.

Volgens Bourgeois is een brede informatiecampagne nodig omdat de overheid sinds de afschaffing van het kijk- en luistergeld niet meer exact weet wie de antennekijkers zijn. Hij benadrukt ook dat er voor de gewone kabelkijkers niets verandert. "Zij worden dus helemaal niet verplicht om over te schakelen naar digitale televisie", klinkt het.

Voor de omschakeling moeten de analoge antennekijkers eenmalig een digitale decoder in huis halen. De prijs voor zo’n decoder wordt geschat tussen de 40 en 150 euro, afhankelijk van welke opties de gebruiker er bij wil.

De Europese lidstaten kwamen overeen dat ten laatste in 2012 de analoge uitzendingen via de antenne stopgezet moeten worden. Tegen dan mag via de ether enkel nog digitaal worden uitgezonden.

Minister Bourgeois is trots dat Vlaanderen dit jaar nog met de omschakeling start. "Vlamingen zullen niet alleen sneller genieten van een betere klank- en beeldkwaliteit, er komt ook meer ruimte in de ether voor Vlaamse ondernemingen die willen experimenteren met nieuwe vormen van mobiele digitale televisie en omroeptoepassingen", aldus de mediaminister.

Volgens Dirk Wauters is digitale televisie via antenne ook energiezuiniger en dus milieuvriendelijker dan analoge antennetelevisie.