(Belga) De Europese Commissie heeft woensdag een herziening van de regels over voedseletikettering voorgesteld. Met duidelijke en goed leesbare informatie over de voedingswaarde van levensmiddelen, hoopt de Commissie de consumenten ertoe aan te zetten om doordachte keuzes te maken en gezondere voedingspatronen in acht te nemen.
De Europese Commissie wil onder meer dat producenten het gehalte aan energie, vet, verzadigde vetzuren, zout en koolhydraten met een specifieke verwijzing naar suiker aanduiden op de voorzijde van de verpakking van levensmiddelen. Ook moeten ze signaleren hoe groot het aandeel van deze ingrediënten is in de totale hoeveelheden die voor dagelijkse consumptie aanbevolen worden. Het voorstel bevat ook richtlijnen over de leesbaarheid van de etiketten op de verpakkingen. Zo moet de lettergrootte minstens drie millimeter bedragen en mogen andere slogans de aandacht niet afleiden van de essentiële informatie. Tenslotte wil de Commissie de regels voor de etikettering van allergenen uitbreiden tot niet voorverpakte producten, inclusief maaltijden die in restaurants worden verkocht. (TIP)