Er komt een Europees verbod op snoepgoed dat kinderen moeten opeten om een stuk speelgoed te vinden. Dat heeft eurocommissaris voor Industrie Gunter Verheugen vrijdag aangekondigd bij de voorstelling van nieuwe regels over de veiligheid van speelgoed. De productie van zogenaamde verrassingseitjes als 'Kinder Surprise' komt echter niet in het gedrag.
Verheugen bepleitte een 'verbod op speelgoed dat onlosmakelijk vastzit aan snoep en dat de kinderen pas in handen kunnen krijgen nadat ze de snoep opgegeten hebben.' Hij verwees naar lolly's die een fluitje bevatten. Volgens hem is de kans op verstikking te groot.

Bij een verrassingsei kunnen kinderen gewoon de schaal in chocolade breken en hoeven ze het ei niet eerst op te eten. De Commissie werkte drie jaar aan de herziening van de veiligheidsregels voor speelgoed.

Het thema trad opnieuw op de voorgrond nadat speelgoedfabrikant Mattel vorige zomer miljoenen stuks onveilig speelgoed uit de winkelrekken moest halen. De nieuwe regels voorzien ook in een totaal verbod op kankerverwekkende stoffen en lagere grenswaarden voor gevaarlijke chemische stoffen als lood en kwik.