De Franse autobouwer PSA Peugeot Citröen plant de bouw van een nieuwe autofabriek in het Russische Kaluga, nabij Moskou. Dat zei de topman van de Russische afdeling van de wagenbouwer, Stephane Le Guevel donderdag. Daarmee is PSA de volgende autoproducent in rij die auto's wil assembleren in het land.
Over de nieuwe assemblagesite moet volgende week een akkoord ondertekend worden met het Russische ministerie van economie. De fabriek zou tegen 2010 operationeel moeten zijn met een productiecapaciteit van 300.000 wagens per jaar. Volgens Le Guevel zal de fabriek in Kaluga waarschijnlijk Peugeot-bestelwagens produceren. Maar daarover zou nog geen finale beslissing gevallen zijn.

PSA onderhandelt momenteel over een eventuele participatie van de Japanse autobouwer Mitsubishi. Rusland wordt beschouwd als een snelle groeimarkt met een groot potentieel voor de autosector. Er zijn nu al meerdere constructeurs aanwezig in het land. Zo kondigde in november het Duitse Volkswagen ook al de bouw van een fabriek in Kaluga aan. Het Japanse Toyota en het Amerikaanse Ford produceren beiden wagens op dezelfde site in de buurt van Sint-Petersburg.

In de Russische enclave Kaliningrad zijn BMW, General Motors en Kia actief. Daarnaast heeft het Franse Renault sinds december een belang in het Russische Awtowas, producent van het merk Lada. De Japanse constructeurs Nissan en Suzuki willen zich ook vestigingen in het land.