België ontsnapt voorlopig aan het griepvirus dat traditioneel rond deze tijd door Europa waart. Dat blijkt uit een persmededeling die het European Influenza Surveillance Scheme (EISS) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) donderdag hebben verspreid.
De twee Europese organisaties signaleren een opstoot van het griepvirus in dertien Europese landen, waaronder Frankrijk en Nederland. België en Duitsland blijven voorlopig buiten schot, maar het EISS en het ECDC gaan ervan uit dat het virus zich de volgende weken ook naar het oosten en het noorden van het continent zal verspreiden.

Opvallend is dat de griep door een nieuwe stam van het virus dit jaar meer volwassenen treft. Dat is vastgesteld in Ierland, Groot-Brittannië, Zwitserland en Spanje. 'Gewoonlijk betreffen meer dan 70 procent van de consultaties omtrent de griep kinderen tot 14 jaar. Dit jaar moeten de dokters zich echter voorbereiden op een stijging van het aantal consultaties van de werkende bevolking', zo stelt professor Koos van der Velden, voorzitter van het EISS. (DWM)