(Belga) Met de ontmanteling van een islamitische terreurcel in Barcelona heeft de Spaanse politie mogelijk een serie van zelfmoordaanslagen in de Catalaanse hoofdstad voorkomen.
Naar onderzoeksrechter Ismael Moreno meedeelde hadden drie vermoedelijke leden van de cel voor vorig weekeinde aanslagen op het openbaar vervoer in Barcelona gepland. Volgens berichten in de Spaanse media was de metro van de tweede grootste stad van Spanje het doelwit.

De rechter van het Nationaal Gerechtshof in Madrid vaardigde arrestatiebevelen uit tegen 10 van 14 verdachten, die zaterdag in het oude stadsdeel van de metropool werden opgepakt, en zette hen in voorlopige hechtenis. Twee van de uit Pakistan en India stammende islamieten werden vrijgelaten, twee anderen waren reeds door de politie weer in vrijheid gesteld.

Volgens de rechter had de groep een hiërarchisch georganiseerde terreurcel uitgebouwd. Drie verdachten waren "potentiële kamikazes". De cel had een leverancier en experts voor het vervaardigen van bommen, aldus de magistraat die zich beriep op een informant van de politie. Volgens Spaanse media hadden de islamieten niettemin nog onvoldoende grondstoffen om springtuigen te maken. (TIP)