Vlakbij de kustlijn van Rio de Janeiro heeft het Braziliaanse Petrobras een groot aardgasveld ontdekt. Dat deelde het Braziliaanse staatsbedrijf zelf mee. Het nieuwe veld kreeg de naam Jupiter mee.
Volgens Petrobras kan het potentieel van Jupiter even groot zijn als dat van het olieveld Tupi, dat in november werd ontdekt en een van de omvangrijkste nieuwe olievelden van de laatste twintig jaar is.

Bij de bekendmaking van de ontdekking van Tupi verklaarde de Braziliaanse overheid dat het olieveld van Brazilië een van de leidende olienaties kon maken. Volgens Petrobras herbergt Tupi tussen vijf en acht miljard vaten lichte olie.

Over de omvang van Jupiter is nog niets bekend. Onderzoek moet de exacte omvang van de nieuwe aardgasreserve bepalen. Jupiter ligt 290 kilometer ver van Rio de Janeiro, 27 kilometer verwijderd van het Tupi-veld. De reserve bevindt zich ongeveer 5.100 meter onder de oceaanoppervlakte. De waterhoogte bedraagt er ongeveer 2.000 meter. De diepte bemoeilijkt een eventuele ontginning. Naast de diepe ligging bevindt het aardgas zich onder dikke rots- en zoutlagen, wat analisten tot voorzichtigheid deed aanmanen. Petrobras is evenwel wereldleider op het vlak van olieproductie in diepwater. De ontdekking werd gedaan door een consortium van Petrobras en het Portugese Galp Energies. Het Braziliaanse oliebedrijf heeft er een belang van 80 procent. Brazilië is grotendeels afhankelijk van Bolivia voor de invoer van aardgas. (THD)