Bel-20 herleeft na ingreep Fed
Op Euronext Brussel nam de Bel20 een deel van de historische verliezen van maandag terug. De graadmeter dankt de stijging van 1,6 procent aan de plotse renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank.
De Fed deed voor de opening van Wall Street 75 basispunten van de rente in de eerste tussentijdse renteknip sinds 2001.

De Europese markten, die op dat moment al een bijzonder volatiele sessie achter de rug hadden, reageerden aanvankelijk niet uitgesproken positief op de renteversoepeling. Later, onder impuls van de financials, werd de stijgende lijn toch teruggevonden. Het handelsvolume lag met een totale omzet van zo'n 1,25 miljard dollar erg hoog.

Het was de op vijf na drukste dag ooit op Euronext Brussel. De Amerikaanse centrale bank heeft dinsdag het belangrijkste rentetarief met 75 basispunten verlaagd naar 3,50 procent. Het beleidsbepalende comite van het Amerikaanse stelsel van centrale banken heeft de beslissing genomen door een 'verzwakking van de economische vooruitzichten en toenemende neerwaartse risico's op de groei'.

De Bel20 sloot uiteindelijk 1,6 procent hoger op 3.548,65 punten. Er waren zes dalers, de 13 andere aandelen sloten met winst.

De grootste opwaartse kracht op de Bel20 ging uit van Dexia. De Frans-Belgische bankverzekeraar, die de afgelopen zes handelsdagen een kwart van zijn beurswaarde in rook zag opgaan, steeg 7,5 procent tot 14,94 euro. Beurshuis JPMorgan Cazenove trok zijn advies voor het aandeel op van 'in line' tot 'outperform'. Maandag verlaagde KBW zijn koersdoel nog tot 12,1 euro.

Maandag ontkende Dexia dat de ratingverlaging van obligatieverzekeraar Ambac een impact zou hebben op FSA, een Amerikaanse dochter van Dexia die in dezelfde branche als Ambac actief is. Vorige week vrijdag verlaagde het New Yorkse ratingbureau Fitch de kredietwaardigheid van Ambac van AAA naar AA. De obligatieverzekeraar kampt met financiele problemen door aanzienlijke verliezen door de subprimecrisis.

Ook de andere financiële zwaargewichten gingen weer de goede richting uit. KBC klom 7,1 procent tot 83,15 euro. Fortis steeg voorzichtiger en won 3,5 procent tot 14,61 euro, waarmee het onder de symbolische prijs bleef van 15 euro waartegen het een kapitaalverhoging doorvoerde om de financiering van zijn deel van de overname van ABN AMRO rond te krijgen.

Voorts waren er opvallende winsten voor Bekaert (+4,9% tot 80,29 euro) en Nationale Portefeuille Maatschappij (+4,4% tot 41,96 euro).

Het grootste verlies was voor Omega Pharma, dat maandag nog als enige stijger wist af te sluiten. De specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen daalde met 3,9 procent tot 30,43 euro. Omega is sinds de koerspiek van iets meer dan 68 euro in juli al meer dan 55 procent van zijn waarde kwijt.

De belangrijkste verliezer was Suez. Het Franse gasbedrijf Gaz de France moet zijn ondernemingsraad meer informatie verschaffen over de op til zijnde fusie met sectorgenoot Suez. Dat heeft het Franse hooggerechtshof dinsdag beslist.Als gevolg van dit vonnis zal de fusie tussen Suez en Gaz de France, die voor de eerste jaarhelft was voorzien, opnieuw enkele maanden vertraging oplopen. Suez dook 3,4 procent lager tot 40,12 euro.

Op de brede markt was Euronav een opvallende winnaar. De tankerrederij koerst 10 procent hoger tot 22,20 euro in afwachting van de vierdekwartaalresultaten nabeurs.

De brouwer van speciaalbieren Duvel Moortgat bevestigde in een persbericht dat hij een bod heeft uitgebracht om de exploitatie van de failliete vennootschappen Brouwerij Liefmans en Liefmans Breweries tijdelijk voort te zetten onder toezicht van de curatoren. Duvel Moortgat heeft tevens een bod uitgebracht op een deel van de activa van de failliete vennootschappen. Het aandeel verloor aanvankelijk maar sloot uiteindelijk 4,8 procent hoger op 40,99 euro.