België doet iets aan de verwaarlozing van gehandicapte kinderen in Bulgaarse weeshuizen. Buitenlandse Zaken maakt 250.000 euro vrij en stuurt zondag technici naar Sofia om samen met de lokale autoriteiten een actieprogramma uit te werken.
Zondagavond reist een Belgische delegatie politici samen met Chris Dusauchoit af naar Bulgarije. Er zullen vertegenwoordigers van de FOD Sociale Zaken, de gewesten en de gemeenschappen meegaan. Onder leiding van de Belgische ambassadeur in Bulgarije zullen ze een rondreis maken om de situatie in de weeshuizen te bekijken. Dat is het resultaat van overleg gisteravond tussen vertegenwoordigers van verschillende federale en regionale kabinetten en een vertegenwoordiger van premier Guy Verhofstadt (Open VLD).

'We zullen dinsdagavond of woensdag terugkomen. We willen aanbevelingen doen op korte termijn: welke kinderen er naar ziekenhuizen of andere instellingen zouden moeten verhuizen', zegt Saar Vanderplaetsen, woordvoerster van minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS). 'Op langere termijn willen we structurele oplossingen aanreiken zoals het uitwisselen van knowhow. Volgende week vrijdag moet dat al op de ministerraad komen', aldus Vanderplaetsen.

Ook het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) nam deel aan het overleg.

'Het Vlaamse Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) is wereldwijd gerenommeerd om zijn deskundigheid. We zullen nagaan hoe die kennis en ervaring in Vlaanderen uitgewisseld kan worden', zei woordvoerder Harry Vanbuel.

Het politieke overleg was het gevolg van een onthutsende reportage van Kate Blewett over de situatie in een Bulgaars kinderopvangtehuis die vorige week al op Canvas te zien was en enkele maanden geleden op de Britse televisie.

De voorzitters van de fracties van de commissie Buitenlandse Zaken van de Kamer en Senaat lieten weten dat ze de kwestie in het Europees Parlement zouden aankaarten.

De minister van Buitenlandse Zaken, Karel de Gucht (Open VLD), ontving ondertussen een open brief van de CD&V-senatoren Els Schelfhout en Pol Van Den Driessche. Zij roepen in de brief op 'naar het voorbeeld van pater Damiaan de kant van de zwakkere mensen te kiezen' en de Bulgaarse ambassadeur hierover aan te spreken.

Onder druk van de Britse acties besliste het Europees Parlement om de reportage uit te zenden op 4 maart. Bulgarije dient zich immers als nieuwe lidstaat sinds 2004 te houden aan de richtlijnen van de EU.

Gisteren had Chris Dusauchoit samen met minister van Buitenlandse Zaken Karel de Gucht een onderhoud met de Belgische ambassadeur in Bulgarije. Vandaag zullen de voormalig staatssecretaris voor overheidsbedrijven, Bruno Tuybens (SP.A), en Chris Dusauchoit de Bulgaarse ambassadeur ontmoeten.