Maddie: getuigen herkenden man op robotfoto
Vier getuigen in de zaak van de verdwenen Madeleine McCann zouden de man hebben gezien die op een robotfoto als mogelijke verdachte staat, zo heeft de Britse krant Daily Mail bericht.
Madeleine McCann verdween op bijna vierjarige leeftijd op 3 mei uit het vakantieappartement van haar ouders in Praia da Luz, in de Portugese Algarve. Sindsdien is het meisje spoorloos.

Zondag werd een robotfoto vrijgegeven van een man die volgens de Britse toeriste Gail Cooper (50) rondhing in Praia da Luz in de drie dagen voor de verdwijning van "Maddie". Er worden nu een miljoen posters van die man verspreid in Portugal, Spanje en Marokko.

Terwijl de Portugese politie de robotfoto als een "afleidingstaktiek" van het formeel verdachte ouderpaar Gerry en Kate McCann bestempelt, zouden vier getuigen de onbekende langharige man hebben gezien. Eerst op de avond van de verdwijning, dan met de in Portugal wonende Brit Robert Murat die de eerste formele verdachte werd, en uiteindelijk in Marokko.

Zo zei Jane Tanner, een lid van de "Tapas Nine "die met de McCanns dineerden in een tapasbar op het moment dat de kleuter is verdwenen, er "80 procent zeker" van te zijn dat de man die zij een kind heeft zien wegdragen wel degelijk die van de poster is, aldus de Daily Mail. Volgens Isabel Gonzalez, die heeft gezegd Madeleine McCann bij een berbervrouw in Marokko te hebben gezien, lijkt de tekening "heel erg" op de man die zijn onmiddellijk daarna heeft opgemerkt.

De 34-jarige Amanda Mills uit het Engelse Basildon zegt dat er "grote overeenkomstigheden" zijn tussen de man op de robotfoto en de man die zij heeft zien proberen in te breken via een slaapkamerraam in de Ocean Club in Praia da Luz. Tenslotte zei kinderoppas Charlotte Penington dat zij een op de afgebeelde figuur lijkende man in het gezelschap van Murat heeft gezien.

Volgens de Britse tv-zender SkyNews zijn er na de publicatie van de robotfoto tientallen telefoontjes binnengelopen. De McCanns willen nu een wereldwijde jacht op de man, gecoördineerd door het Spaanse detectivebureau dat zij hebben ingehuurd.