Volgens analisten staat de economie aan weerszijden van de Atlantische Oceaan een zware recessie te wachten. De kredietcrisis veroorzaakt door de 'rommelkredieten' (subrpimecrisis) in Amerika heeft zich overgezet op de banksector. Deze week kondigde de Amerikaanse bankgigant Citigroup nog een recordverlies aan.
Door de crisis geraken bedrijven moeizaam aan kredieten waardoor op hun beurt de beurzen een baisse kennen en op het laagste niveau staan sinds een jaar.

Volgens analist Stéphane Déo van de bank UBS staat de financiële wereld aan de vooravond van de ergste crisis sinds de 'Savings and Loans'-crisis van eind jaren tachtig. Ook toen begon de malaise op de Amerikaanse kredietmarkt. 'Er is geen crisis van dezelfde omvang als nu meer geweest sinds de Tweede Wereldoorlog', voegt Véronique Riches-Flores van het Franse Société Générale toe.

'We staan vlak voor een recessie in Amerika. In de komende weken zullen de doemscenario's opduiken', zegt de economiste. Een dergelijke slechte economische situatie is al geleden van 2001 en daarvoor al van 1993, luidt het. Indien de recessie de VS zou treffen, dan ziet Riches-Flores niet hoe Europa die zou kunnen ontwijken. Europa zou met een half jaar tot negen maanden vertraging getroffen worden. (THD)