Beursorganisator Euronext NYSE wil voortaan de aandeelkoersen tot op tienden en honderdsten van centen weergeven.. Eind januari gaat het systeem bij Euronext Brussel van start.
Dat meldt de Nederlandse zakenkrant Het Financieele DagbladMet vier cijfers achter de komma in plaats van twee wil Euronext zich verweren tegen de opmars van concurrerende handelsplatformen.

Professionele beleggers kunnen hierdoor goedkoper handelen, luidt het. NYSE Euronext is de eerste beurs op Europese bodem die vier cijfers achter de komma zal plaatsen. Bij Euronext Amsterdam gaat het systeem in april van start.

De nieuwe maatregel komt er onder toenemende druk van nieuwe handelsplatformen zoals Chi-X die veelal lagere kosten aanrekenen. Dat handelsplatform van Instinet, een bedrijf waarvan Fortis aandeelhouder is, noteert nu drie cijfers achter de komma. O

ndanks die toenemende concurrentie steeg het handelsvolume op Euronext afgelopen jaar bijna met 50 procent. De beurzen profiteren van de toenemende computergestuurde handel, de program traders.

Met vier cijfers achter de komma wil Euronext nog meer program traders aantrekken. Die kopen immers op basis van de spread, het verschil tussen bied- en vraagprijs. Hoe nauwkeuriger de notering, hoe kleiner die spread wordt.

Door de Europese richtlijn voor de financiële markten Mifid zijn banken verplicht de beursorders van klanten te boeken op de beurs met de beste prijs.