Belgische staatshervormingen zijn tijdsverlies. De oplossing ligt voor de hand: gedaan met geven en toegeven en kiezen voor Vlaamse onafhankelijkheid. Dat was zondagmiddag de boodschap op de conventie van het Vlaams Belang naar aanleiding van de 30ste verjaardag van Vlaams Blok/Vlaams Belang.
In de toespraken van de partijkopstukken werd de huidige politieke crisis gehekeld. "De Vlaamse publieke opinie is de Waalse of Franstalige arrogantie zo beu dat elke Belgische oplossing slechts tijdelijk soelaas zal brengen. Elke Belgische regeringsvorming zal moeilijker worden", voorspelde voorzitter Frank Vanhecke. Hij haalde ook zwaar uit naar de rol van het koningshuis de afgelopen maanden.

Gerolf Annemans waarschuwde dat een staatshervorming niet mag worden afgekocht met toegevingen in de Vlaamse rand rond Brussel: "Binnenkort krijgen we de bevoegdheden toch allemaal in onze Vlaamse republiek. (...) Nu België op zijn laatste benen loopt, zeggen we duidelijk: liever geen staatshervorming dan een heropening van het dossier BHV".

Filip Dewinter wees erop dat het politieke landschap de laatste jaren ingrijpend veranderd is. Het Vlaams Belang vist niet langer alleen in de vijver van de rechtse, conservatieve, Vlaamsgezinde en proteststem-kiezer. Daarom moet de partij zich profileren op een aantal kernthema's: strijd tegen de islamisering, harde aanpak van de criminaliteit, propere handenpolitiek en de Vlaamse onafhankelijkheid. Tijdens de conventie werd ook hulde gebracht aan stichter Karel Dillen en de pioniers van het eerste uur. (KWO)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in