Het licht gaat uit in Hollywood
De kloof tussen scenaristen en studiobonzen in Hollywood gaapt dieper dan ooit. Beide partijen verlieten vrijdag de onderhandelingstafel met een pesthumeur en er zijn voorlopig geen nieuwe gesprekken gepland. De Amerikaanse entertainmentindustrie dreigt zonder benzine te vallen.
'Het is een bijzonder gevaarlijke tijd voor de filmindustrie', verklaarde producer Richard Zanuck dit weekend. Zanuck werkt momenteel aan 'Yes Man', de nieuwe prent met Jim Carrey, maar zag zijn productie de voorbije weken stil vallen door de staking.

Hollywood werkt volgens een erg verticale structuur, waardoor de uitval van één element alle andere niveaus zonder werk zet. Een staking van de scenaristen zorgt ervoor dat iedereen, van kappers tot steracteurs, binnenkort thuis mag blijven.

De eerste slachtoffers waren de laatavondshows van David Letterman en Jay Leno. Kort daarna ging ook het licht uit in de studio's van reeksen als 'The Office' en 'Desperate Housewivies'.

De gevolgen laten zich raden. Weldra krijgt televisiekijkend Amerika enkel nog herhalingen en realityshows te zien. In het ergste geval volgt er, net als na de staking in 1988, een stortvloed aan films zonder noemenswaardige plot. De draaiperiode van de nieuwe films van Oliver Stone en Ron Howard werd intussen uitgesteld. Brad Pitt verliet de set van 'State of Play' omdat het script volgens hem moet worden herwerkt. (KWO)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in