Bij de parlementsverkiezingen zondag in Kroatië staat de sociaaldemocratische oppositie op kop, voor de conservatieven van uittredend premier Ivo Sanader. Dat blijkt uit een exitpoll uitgevoerd door het Puls-instituut.
De sociaaldemocratische partij zou 34,6 procent van de stemmen behalen, tegenover 33,2 procent van de partij van de Kroatische Democratische Unie van Sanader.

Meer dan 4,4 miljoen Kroaten trokken vandaag naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. De inzet is hoog want de nieuwe regering moet het land de Europese Unie binnenloodsen.

Zowel conservatieve Kroatische Democratische Unie (HDZ) van premier Ivo Sanader als de Sociaal-Democratische Partij (SPD) zijn voor de toetreding tot de Europese Unie en een integratie in de Navo.

'Dat betekent dat, wie er ook wint zondag, het interne en externe beleid gelijklopend zoniet identiek zullen zijn', aldus politiek analist Davor Gjenero. Kroatië ligt op schema om binnen drie tot vijf jaar tot de Unie te worden toegelaten, maakte de Europese Commissie eerder deze maand nog bekend.

Voor het EU-lidmaatschap moet het land wel meer doen om de rechtspraak te hervormen, corruptie te bestrijden en de terugkeer van na de oorlog van 1991-95 gevluchte Serviërs mogelijk te maken, klonk het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig