De opkomst bij de eerste Europese verkiezingen zondag in Roemenië bedroeg om 16 uur plaatselijke tijd slechts 19,61 procent, negen uur na de opening van de stembureaus. Dat meldt het Centrale Kiesbureau.
In de hoofdstad Boekarest ging al 13,85 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitbrengen. In de departementen Harghita en Covasna, waar hoofdzakelijk burgers van Hongaarse origine wonen, gingen respectievelijk 29 procent en 25 procent mensen stemmen.

Zowat 18,3 miljoen kiezers kunnen uit 551 kandidaten van dertien partijen en één onafhankelijke 35 vertegenwoordigers verkiezen. De stemming is slechts geldig als vijftig procent van de ingeschrevenen zijn stem uitbrengt. De stembureaus sluiten om 21 uur lokale tijd, 20 uur onze tijd.

De Europarlementsleden vervangen de 35 leden die sinds september 2005 op post zijn als observators en sinds de toetreding in 1 januari volledige rechten hebben. Het mandaat van de kersverse Roemeense Europarlementsleden zal maar 18 maanden duren aangezien er nieuwe verkiezingen gepland staan in de 27 lidstaten in juni 2009.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig